Nyheter

Grattis Mats Nyman – Sveriges första certifierade behöriga elkontrollant! 

Vi fick chansen att prata med Mats Nyman, Sveriges första certifierade elkontrollant enligt SBF 2026, för att höra mer om hans erfarenheter, tankar om branschen och hur certifieringen påverkar hans arbete.

Mats Nyman Sveriges första behöriga elkontrollant

Grattis till certifieringen, Mats! Hur upplevde du certifieringen och då särskilt examinationen? 

– Tack! Det gick faktiskt bra, säger Mats glatt. 

Berätta lite om ditt företag, din bakgrund och hur länge du har varit i branschen. 

– Jag startade mitt aktiebolag år 2019 och där tar jag idag alla elkonsultuppdrag. Verksamheten är bred och omfattar el, automation och projektledning. Jag har arbetat med el och automation inom olika branscher sedan 1994, alltså 30 år. 

Vad fick dig att vilja certifiera dig? 

– Jag hade redan gått grundutbildningen hos SBF/Elektriska Nämnden som auktoriserad besiktningsingenjör, och när jag hörde att denna certifiering också skulle komma, blev jag intresserad. Kursen var ett bra komplement och möjlighet att få en annan vinkel på fortlöpande kontroller. Eftersom certifieringen släpptes i samband med avslutad kurs passade det perfekt att jag också kunde certifiera mig i den vevan. 

Kommer du att använda ditt certifikat för att marknadsföra ditt företag? 

– Absolut! Certifikatet kommer att finnas med i mitt cv vid förfrågningar, och jag planerar att lägga upp det både på företagets hemsida och på SBSC:s webbplats. Det är en kvalitetsstämpel som jag gärna sprider. Det kommer även synas i min e-postsignatur, så jag kommer se till att sprida det på flera håll. 

Upplever du att dina kunder har kännedom om vad en certifierad elkontrollant gör och varför en certifiering är viktig? 

– Jag skulle nog säga att kunskapsnivån är ganska låg hos många kunder, särskilt de som inte själva arbetar inom elområdet. Det är främst eldriftpersonal eller elanläggningsansvariga som har koll på detta. För många generella chefer är det ett relativt okänt område, och det krävs en viss spetskompetens för att förstå hur viktigt det är att både ha koll på och även följa regelverket. 

Varför tycker du att man ska anlita en certifierad behörig elkontrollant? 

– Certifieringen är en kvalitetsstämpel som visar att personen har koll på regelverket och fokuserar på de viktigaste delarna. Man glömmer inte bort väsentliga områden eller viktiga frågeställningar, vilket borde vara avgörande för en eldriftledare eller elansvarig. Med en certifierad kontrollant vet man att man får ett korrekt och professionellt utlåtande, och det är en trygghet för kunden. 

 

Text: Lisa Heino 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad kring det senaste inom brand- och säkerhetscertifiering.