Certifieringsmärke Svart bakgrund och text. Röd grafik
Switchboard,With,Many,Switches,And,Fiber,Optic,Cables.

SBF 2026

Certifierad Behörig elkontrollant

Som certifierad behörig elkontrollant stödjer du innehavaren av en elanläggning med att utföra riskbedömningar, upprätta rutiner och kontrollera elanläggningar för att upptäcka, lokalisera och förebygga fel.

Genom certifiering enligt normen SBF 2026 Behörig elkontrollant fortlöpande kontroll elanläggningar, får du ett certifikat som visar att du har den kompetens som krävs för att stödja innehavaren av en elanläggning att genomföra de fortlöpande kontroller som anges i Elsäkerhetsverkets föreskrifter och allmänna råd (ELSÄK-FS 2022:3).

Målsättningen med normen och certifieringen är att den ska bidra till att förebygga person- och egendomsskador som kan uppstå på grund av brister och fel i en elanläggning samt att reducera antal driftavbrott.

Digital eNorm finns att ladda ner kostnadsfritt på SBF:s hemsida.

Ansök om certifiering

Krav för Certifierad Behörig Elkontrollant
– enligt den senaste utgåvan SBF 2026:1

Grundkrav

Elkontrollanten ska inneha dokumenterad teoretisk elutbildning, utbildning i riskbedömning och kontrollförfarande, samt utbildning i elsäkerhet vid arbete i yrkesmässig verksamhet. Elkontrollanten ska ha minst fyra års praktisk erfarenhet av elinstallationsarbete i elinstallationsföretag eller annat arbete med el som omfattas av något av kunskapsområdena enligt ELSÄK 2017:4 bilaga 1 eller 2. Den praktiska erfarenheten ska vara av varierande erfarenhet från olika typer av elanläggningar och vara dokumenterad.

Exempel på övriga krav

  • Elkontrollanten ska ha genomfört en teoretisk utbildning med något av kunskapskraven nedan:
    a) Motsvarar lägst gymnasial elektrikerutbildning med godkänt slutbetyg,
    b) Uppfyller teoretiska kunskaper för auktoriserad elinstallatör A/AL med godkänt betyg (auktorisationen A/AL behöver ej vara registrerad/uttagen hos Elsäkerhetsverket)
  • Elkontrollanten ska ha genomgått en utbildning gällande elsäkerhet vid arbete i yrkesmässig verksamhet. Utbildningen ska vara genomförd inom den senaste femårsperioden.
  • Kännedom om standarder, föreskrifter samt vägledningar
  • Elkontrollanten ska i sitt arbete omfattas av en ansvarsförsäkring som minst motsvarar kraven i AB, ABK eller ABT.

Som certifierad behörig elkontrollant visar du din kompetens att på ett fackmässigt sätt kontrollera elanläggningar för att upptäcka, lokalisera och förebygga fel.

Fördelar med att certifiera sig hos SBSC

  • SBSC är Nordens ledande certifieringsorgan inom brand och säkerhet. En certifiering hos oss visar dina kunder och kravställare att ni uppfyller alla krav i relevanta normer och standarder.
  • SBSC:s certifiering är ett professionellt erkännande av din kompetens inom elsäkerhet och inger ett stort förtroende hos arbetsgivare, kollegor, samarbetspartners och kunder.
  • Certifikatet är ett oberoende intyg på ditt engagemang som expert inom ditt specialområde.
  • SBSC:s certifikat och certifieringsmärken har stort marknadsvärde och hög igenkänningsgrad såväl i branschen som hos slutkunder och kravställare.
  • Vi hjälper dig med marknadsföringen; på sbsc.se kan du presentera ditt företag med text och logotyp samt enkelt dela information om giltiga certifikat med dina kunder. Varje månad sker tusentals sökningar efter certifierade företag, personer och produkter.
  • Vi genomför regelbundet examinationer i Stockholm, Göteborg, Malmö och Umeå. Även andra orter efter överenskommelse.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad kring det senaste inom brand- och säkerhetscertifiering.