Dörrar
Säkerhetsdörrar är vanliga i flerfamiljshus och villor. Här är korta fakta som du bör veta om denna typ av dörrar:
- I dina försäkringsvillkor kan det pratas om ‘godkänd säkerhetsdörr’. Säkerhetsdörrar provas i olika klasser, och med detta begrepp menar man att dörren som lägst ska tillhöra klass 2 enligt SSF 1078. Alternativt RC 3 (kan även benämnas MK 3), enligt SS-EN 1627. Du får alltid ha en högre klass, men aldrig en lägre, för att uppfylla försäkringskraven.
- En entrédörr ska ha en godkänd låsenhet.
- Om du väljer en dörr enligt SSF 1078 ingår det alltid minst en certifierad godkänd låsenhet. Men om du väljer en dörr enligt SS-EN 1627, som benämns RC 3/MK 3, och uppåt måste du själv kontrollera att en godkänd låsenhet är monterad i dörren. Alternativt kan du be montören att sätta in en godkänd låsenhet i dörren. Den godkända låsenheten måste som lägst tillhöra klass 3.
- Om du väljer att montera en säkerhetsdörr får inga förändringar göras på eller i dörren efter att den har blivit monterad. I sådana fall gäller nämligen inte certifikatet för dörren.
- En bakkantsäkring bör monteras på alla utåtgående dörrar för att förhindra uppbrytning.
Lås till dörrar
Genom att välja ett certifierat lås, så kallat ‘godkänd låsenhet’, minskar du risken att någon gör inbrott via din dörr. Med en certifierad godkänd låsenhet får du, förutom ett ökat inbrottsskydd, bland annat även:
- Ett lås som certifierats gällande funktion och slitage.
- Ett lås som låssmeden känner till och kan serva om det behövs.
- Ett lås avsett för nordiskt klimat.
Om du väljer ett elektromekaniskt lås/kodlås finns det vissa saker att tänka på. Till att börja med bör du kontrollera i vilket utförande låset är certifierat. Det kan nämligen finnas funktioner som inte får aktiveras om låset ska uppfylla certifikatet för godkänd låsenhet. Elektromagnetiska lås/kodlås ska också vara godkända i klass 3 enligt SSF 3522.