Nyheter

Nya krav på sök- och spårsystem: SBSC ansvarar för egendeklarationer

SBSC tar över ansvaret för hantering av egendeklarationer och tillstånd för godkända spårsystem enligt den reviderade utgåvan av SSF 1073 – Sök och spårsystem.

spårsändare

Stöldskyddsföreningens beslut om att ansvaret för egendeklaration och godkännande nu övergår till SBSC innebär att certifieringsprocessen hanteras av en oberoende tredje part. För produkttillverkare innebär det en tydligare och mer rättssäker process, samt ökad synlighet och sökbarhet för godkända spårsystem.

” Genom att SBSC nu hanterar hela certifieringsprocessen kan vi säkerställa att systemen granskas och godkänns på samma sätt som övriga produktintyg. Det stärker säkerheten för sök- och spårsystem, och gör kraven tydligare för både produkttillverkare och slutkunder”, säger Fredrik Backman, teamledare för produktcertifiering på SBSC.

Att överföra ansvaret till SBSC säkerställer att en oberoende tredje part hanterar godkännandet av krav mot normer som SSF ansvarar för att ta fram, förvalta och revidera. Den nya utgåvan av SSF 1073, trädde i kraft den 19 september 2024 och ersätter utgåva 1, som upphör att gälla den 19 februari 2025.

”Det har länge funnits en önskan om att SSF 1073 ska revideras, och det är glädjande att det nu är genomfört. Det är också positivt att ansvaret för egendeklarationen överförs till SBSC, så att rätt aktör hanterar rätt frågor,”säger Anna Bennetter, normansvarig på Stöldskyddsföreningen.

Den reviderade normen SSF 1073 innehåller även andra förändringar och förbättringar:

  • Informationssäkerhet i fokus: Rekommendationer för grundläggande kunskaper i it-säkerhet för personal, till exempel enligt ”SSF 1101 – Cybersäkerhet Basnivå”.
  • Förbättrad noggrannhet i spårningen: Spårsystemens precision har förbättrats till en noggrannhet på 100 meter.
  • Förenklad normstruktur: Bilagan ”Larmcentraler” har tagits bort för att göra normen mer användarvänlig.
  • Nya definitioner: Terminologin har förtydligats för att säkerställa enhetlig tolkning av normen.

Stärkt förtroende och ökad tydlighet

Med SBSC som ansvarig part för certifieringsprocessen stärks förtroendet för de produkter som certifieras enligt SSF:s normer. Detta ger produkttillverkare bättre möjlighet att visa upp sina godkända spårsystem, vilket i sin tur bidrar till ökad säkerhet och kvalitet.

Kontaktinformation:

[email protected]

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad kring det senaste inom brand- och säkerhetscertifiering.