SBSC:s uppdaterade certifiering möter aktuella utmaningar genom att förstärka cybersäkerheten, anpassa kompetenskraven och säkerställa att de certifierade värdeförvaringsteknikerna har den breda erfarenhet av installation, underhåll och felsökning av värdeförvaringssystem som den uppdaterade normen kräver.
– Certifierad värdeförvaringstekniker står för hög kvalitet och pålitlighet inom branschen. Med uppdaterade krav säkerställer vi att certifierade tekniker är rustade för att möta aktuella säkerhetsutmaningar, säger Fredrik Backman, teamledare och områdesansvarig för värdeförvaringstekniker på SBSC.
Den uppdaterade certifieringen gäller från och med 1 december 2024 och medför betydande ändringar som stärker både informationssäkerhet och kompetenskrav inom branschen.
Förstärkta krav på kompetens och informationssäkerhet
Den reviderade normen, SSF 1076:3, är framtagen i samarbete mellan SSF Stöldskyddsföreningen och Sveriges Lås och Säkerhetsleverantörers Riksförbund (SLR) och innehåller förändringar i teoretiska krav, praktisk erfarenhet och nya regelverk. Ett särskilt fokus har lagts på att skydda konfidentiell information, såsom kunders säkerhetslösningar och tekniskt känslig information om säkerhetsprodukter, i enlighet med SSF 1101, Cybersäkerhet Bas.
– SSF arbetar alltmer intensivt med att se till att våra normer uppdateras och revideras med syftet att säkerställa att de följer utvecklingen i branschen och i omvärlden. Det är därför roligt att vi nu äntligen kommer med en efterfrågad ny utgåva av SSF 1076 för att säkerställa dess fortsatta aktualitet och relevans, säger Anna Bennetter, normansvarig på Stöldskyddsföreningen.
Några förändringar i normen SSF 1076:3:
- Nytt avsnitt om informationssäkerhet: Den certifierade värdeförvaringsteknikern ska skydda konfidentiell information enligt cybersäkerhetskrav i SSF 1101 Cybersäkerhet Bas.
- Nya krav på utbildning och praktisk erfarenhet: Kraven har förtydligats och höjts. Den certifierade värdeförvaringsteknikern ska ha en utbildning motsvarande teknisk gymnasieutbildning (minst två år). Alternativt krävs praktiskt arbete inom värdeförvaring utfört minst två gånger per år under sex sammanhängande år.
- Uppdaterade vandelskrav: Certifierade värdeförvaringstekniker får inte vara dömd för något brott med fängelse i straffskalan och/eller dömd för förmögenhetsbrott.
- Utökat krav på kännedom om regler och föreskrifter: Värdeförvaringsteknikerna ska kunna tolka och ha god förståelse för en rad normer och regelverk, däribland flera nya regelverk som nu införs i normen.
Övergångsperiod för befintliga värdeförvaringstekniker
Befintliga certifikat mot den äldre utgåvan SSF 1076:2 gäller med sin ordinarie giltighetstid. När certifikaten löper ut behöver de nya kraven i SSF 1076:3 uppfyllas för att ett nytt certifikat ska kunna utfärdas.
-Våra certifierade värdeförvaringstekniker får möjlighet att uppdatera sin certifiering enligt de nya kraven i samband med recertifiering. SBSC kommer att finnas tillgängliga för den som behöver stöd vid övergången för att säkerställa en smidig process”, säger Louise Wiberg, teamledare personcertifiering.
Vill du veta mer eller letar efter certifierade värdeförvaringstekniker?
För mer detaljer om uppdateringen, ansökningsprocessen och de nya kraven, besök SBSC:s landningssida för värdeförvaringstekniker.
Letar du efter certifierade värdeförvaringstekniker hittar du giltiga certifikat på sbsc.se/hitta-certifikat